Новиот тренд кој полека но сигурно зема замав и кај нас се тридимензионалните плочки. Тоа е резултат на нивните неспорни декоративни карактеристики и способноста просторот да го претворат во уметничко ремек-дело. Од светот на уметноста и дизајнот, FAP Ceramiche секој пат инспирира со своите нови колекции, фокусирани на историјата и разновидноста на керамиката и рачната изработка по која е позната Италија во целиот свет. 

Целта на овие 3D колекции е да се создаде нешто ново: 3D декорации на ѕидните плочки кои ќе создадат емоција во просторот и ќе му дадат личен печат. Лесната одржливост и  мултифункционалност на италијанската керамика им овозможува на архитектите и дизајнерите на ентериер да соработуваат и да го зајакнат својот функционален потенцијал. Овие колекции се идеални за бањата со едноставни мотиви и практични материјали за покривање.

3D-плочките со хоризонтални мотиви ја засилуваат нашата визуелна перцепција, со тоа што прават малите простории да изгледаат пространи, додека пак, вертикалните мотиви даваат изглед дека бањата има високи ѕидови и со тоа создава воздушен изглед во просторот.

Тие можат да се постават на еден или повеќе sидови, да се создаде позадина за самостоечка када или да се поплочи целата површина на тушот, создавајќи релаксирачка мала оаза. 

 

Таков е случајот во оваа купатило, каде 3D ѕидот носи убавина во форма на статуа, благодарение на врвниот елемент во колекцијата „Lumina Stone“. Одликувајќи се сопорцелански камен со ригорозна,но елегантна шема, истакнувајќи ги светлите и темните делови, кои ќе се преклопат под природна светлина. 

Природната светлина, исто како и елементите за осветлување, ги прави 3D sидовите уште попријатни за човечкото око. 

 

 

 

 

 

 

 

Како што е поставено, се создаваат пријатни светлосни рефлексии и нијанси што ја осветлуваат убавината на плочките, ова е случај, на пример, на плочките Mat & More кои се фокусираат на комбинација на сјајни 3D ефекти поставени наспроти матни основни плочки.


Иновативната површина која комбинира геометриски фигури и бои, светлина и волумен во еден современ дизајн, од разиграниот, жив елемент на Deco до поригорозниот Domino и Metal Insert, го споделува сјаениот карактер што е белег на колекцијата Маt & More.

 

 

 

 

Уметноста се пробива во бањата со колекцијата Bloom и нејзините големи украсни панели, додека ѕидовите имаат елегантни релјефни геометриски ефекти кои потсетуваат на уметноста на гравира. Големите 80х160 димензии ја подобруваат убавината на овие 3D sидови кои личат на скулпторско дело. 

Светлината ги истакнува облиците и ја засилува убавината на 3D-плочките, создавајќи различни атмосфери во зависност од избраните украси, од релаксирачки елемент до поживите, посовремени метални елементи (Bloom Metal Insert) како и природните изглед на Bloom Rose и Bloom Delave кои ја преземаат сребрената светлина на Месечината и огнениот црвен сјај на зајдисонцето кога ќе се сретнат со светлината. 

© Copyright 2019 Italex Inzenering. Developed by Synapse